Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak jelita grubego, miednicy |
Ola Olka
Odpowiedzi: 119
Wyświetleń: 25180
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-11-16, 11:45 Temat: Rak jelita grubego, miednicy |
Olo79 bardzo mi przykro, zrobiłaś wszystko co można było zrobić - a nawet jeszcze więcej... Tato już nie cierpi... Przyjmij wyrazy współczucia |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-11-15, 13:19 Temat: Rak jelita grubego, miednicy |
Olo79 napisał/a: | Dzisiaj juz pielęgniarka mi mówiła że nie będą nawwet próbować go karmić bo nie przełyka. | I słusznie, nie ma co męczyć taty. Poza tym jeżeli już nie przełyka to i tak nic sie na siłe nie zrobi. Olo79 napisał/a: | Siedząc przy łóżku taty łzy mi same kapały, nie mogłam się powstrzymać. | Bardzo mi przykro, przesyłam uściski, trzymaj się.... |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-11-06, 09:03 Temat: Rak jelita grubego, miednicy |
Olo79 napisał/a: | Ale nie ma innego wyjścia. | Niestety nie. Ale to naprawdę lepsze niż ta szarpanina. Olo79 napisał/a: | Odkąd wróciłam od taty to łzy same lecą tak strasznie mi Go żal. | Bardzo mi przykro. Rozumiem jak ciężko jest patrzyć na chorobę bliskiej osoby. Myślę jednak podobnie jak marzena66 że to już nie będzie za długo trwało. Nie jest to żadne pocieszenie ale sytuacja już się nie polepszy dlatego w końcu nie wiadomo co lepsze...
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-11-05, 09:06 Temat: Rak jelita grubego, miednicy |
Olo79 napisał/a: | Marzena 66 ja wiem, że to nie jest wina taty.
Jest mi go strasznie żal. Taki bezradny bidulek. | Tak to nie wina taty, nie potrafi juü kontrolować swoich emocji, myśli. Może uświadom to braciom bo ucieczka od problemu nie jest żadnym rozwiązaniem.
Olo79 napisał/a: | Dzisiaj tata musiał dostać leki uspokajające bo chciał bić pielęgniarki. | Tato powinien teraz regularnie dostawać środki uspakajające- takie emocje nikomu nie pomagają ani jemu ani leczącym ani wam. Porozmawiaj o tym jeszcze raz z lekarzem prowadzącym.
Trzymaj się, przesyłam uściski i pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-11-03, 13:32 Temat: Rak jelita grubego, miednicy |
Olo79 napisał/a: | Wątroba w seg 87i 6 zawiera kilka
hypodensyjnych zmian podejrzanych na meta wielkości dp17mm. | Jeżeli zmiana jest określona jako podejrzana o meta (metastase) to może to być przerzut. Czy lekarz tego nie widział?
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-11-02, 09:57 Temat: Rak jelita grubego, miednicy |
Olo79 napisał/a: | Najważniejsze żeby tata nie cierpiał. | Tak to jest najważniejsze. Trzymaj się przesyłam uściski i pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-10-29, 20:44 Temat: Rak jelita grubego, miednicy |
Olo79 napisał/a: | Niestety jestem z tych osób które bardzo silnie wszystko przeżywają. | Nic dziwnego bo sytuacja jest trudna. Nikt z nas nie jest obojętny wobec faktu choroby bliskiej osoby, członka rodziny.
Zyczę ci dużo, dużo siły , przesyłam ciepłe myśli. Trzymaj się....
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-10-16, 09:25 Temat: Rak jelita grubego, miednicy |
Olo79 napisał/a: | Dzisiaj tata jest już na morfinie, nic go nie boli. | To dobrze ból trzeba opanować. Olo79 napisał/a: | Lekarz podejrzewa również że guz zaatakował kości miednicy i tata niedługo przestanie w ogóle chodzić. | Niestety tym samym zakończy się zapewne temat powrotu do domu. Chociaż to może okrutne tak myśleć ale przy uporze taty to może w tej sytuacji się uspokoi i pozwoli się sobą zaopiekować. Nie wiem... bardzo ci współczuję. Olo79 napisał/a: | Mówię tacie że przyjdę we wtorek to mi odp po co bedziesz tak chodzc tam i z powrotem? | Tato jest ciężko chory, nie bierz tego co mówi do siebie. Tak reaguje na tę ciężką sytuację i trudno to będzie teraz zmienić. Wysłuchaj, zapomnij i rób to co uważasz za słuszne.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wiele siły. |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-10-09, 13:25 Temat: Rak jelita grubego, miednicy |
Olo79 czasami jest bardzo trudno decydować za dorosłego człowieka, nawet bardzo bliskiego, jeżeli ta osoba się naszej decyzji sprzeciwia. Pozostaje Ci tylko przekonać tatę że potrzebuje teraz stałej opieki (bo stomia , bo się nie goi itp) ale jak się uprze to pojedzie do domu i już.
W razie czego rozejrzyj się w miejscu zamieszkania taty za pomocą hospicjum domowego no i pozostawcie sobie otwartą możliwość powrotu.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-09-29, 08:00 Temat: Rak jelita grubego, miednicy |
Olo79 napisał/a: | Wczoraj byłam w hospicjum na rozmowie z lekarzem w sprawie przyjęcia taty i ten lekarz mi powiedział żebyśmy czasem nie próbowali sobie sami radzić z tatą w domu bo sobie nie damy rady, stan jest bardzo zaawansowany. | Może być że hospicjum stacjonarne będzie najlepszym - jeżeli nie jedynym - rozwiązaniem. Tato musi mieć opiekę ponieważ Olo79 napisał/a: | Tata mieszka sam, bracia za granicą,ja mam małe dzieci i mieszkam daleko od niego. | W hospicjum możwsz tatę odwiedzać kiedy chcesz i zostać jak długo chcesz.
Innym wyjściem jest wzięcie taty do siebie i pomoc hospicjum domowego w twoim miejscu zamieszkania.
Ale to już twoja decyzja - nie wiem co wogóle jest możliwe do realizacji.
Jedno jest pewne - tato nie może zostać teraz z tą chorobą sam.
Potdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-09-28, 14:44 Temat: Rak jelita grubego, miednicy |
Olo79 witaj na forum. Piszesz w cudzym wątku to wątek Dominik2 - mam nadzieję że moderatorzy tu to skorygują.
U taty wygląda na to że jest są ciągłe wznowy raka jelita grubego teraz już z rozsiewem do otrzewnej (wszczepy) oraz naciekanie jelita cienkiego. Tym samym sytuacja jest poważna - niestety.
To tyle co z twojego opisu wynika - nie załączyłaś żadnych badań. Czy tato jest obecnie leczony? Jak?
Pozdrawiam serdecznie |
|